Onthechting

Gepubliceerd op 26 januari 2015 om 14:14

Geniet je ook zo van de Olympische spelen? Wat een sportevenement! Als liefhebber van sport kan ik wel hele dagen voor de tv zitten. En wat een emotie! Maar, wat is emotie eigenlijk?

 

Doordat wij onze emoties voelen, weten we dat we leven. Wanneer een mens iets belangrijks moet doen, dan krijgt hij meer energie. Hoe meer energie, hoe beter je functioneert. Wij geven die emoties echter regelmatig een verkeerde naam en accepteren ze niet. Je moet niet vechten tegen iets wat je juist nodig hebt. Emoties zijn vrienden, wees blij dat je de energie voelt. Leer om te gaan met emoties, je hoeft ze niet te beheersen, ze horen er juist bij. 

 

Als oud wedstrijdjudoka en judocoach heb ik judo heel intensief gevolgd. Het grote verschil van toen en nu vind ik de intensiteit, de kracht en het mentale aspect. Naast een prachtige technische sport is judo een echte krachtsport geworden. Je moet ongelooflijk sterk zijn met de top mee te kunnen. Krachttraining is niet meer weg te denken uit de judosport. De intensiteit is ook enorm toegenomen: in mijn tijd draaide je nog wedstrijden van 15(!) minuten. Je mocht gewoon blijven staan en kreeg de tijd om mooie worpen te maken. In het huidige judo krijg je na 30 seconden niet actief te zijn geweest al een waarschuwing. Veel wedstrijden worden hierdoor beslist. De strijd om een goede pakking is heftig en heel belangrijk. Dan mentaal: 

 

Wat is het belangrijk..

om als sporter mentaal sterker te zijn dan sterk! Als voorbeeld neem ik judoka Henk Grol. De emotie was veel te groot. Dit blokkeerde zijn hele fysieke handelen. Zijn focus op Olympisch goud brak hem op. Heel jammer en absoluut onnodig. Het is spijtig, dat sporters zich door allerlei problemen, zorgen en conflicten laten verslaan. Bovendien is het nergens voor nodig! De bedoeling van Mental Coaching Gewoon Doen is dat je het leven ziet als een leer- en groeiproces. Dat jezelf de leiding neemt over jouw systeem, o.a. door met jezelf te praten. We moeten leren om bewust tegen onszelf te praten waardoor we in het centrum komen. Leg je de druk op jezelf te hoog, dan vergeet je waarom je aan deze sport bent begonnen. Als je tegen jezelf zegt dat je vier jaar hebt getraind voor deze Olympische spelen, dan ben je vergeten om te genieten van de weg er naartoe.

Je bent mens en je doet aan judo. Een prachtsport om zowel recreatief als competitief te beoefenen. 

Joop Alberda twittert: ’Wat een prachtige sport, dat judo: respect, regels, coördinatie en discipline en succes!’

 

Nogmaals, je bent mens..

Heb geen moeite met onthechting. Dit wil niet zeggen dat je niet gehecht mag zijn aan iets of iemand, maar je doet afstand van de invloed die het op je heeft.

Je doet aan judo, maar je bent het niet.

Je hebt een lichaam, maar je bent het niet.

Je hebt een relatie, maar je bent niet de relatie.

Je hebt geld, maar je bent niet het geld. Een coach is geen coach, zijn beroep is coach.

Je laat niet iets of iemand macht over je nemen.

Alleen door te onthechten kunnen we afstand doen, het is een nieuwe manier van denken om ons zelfbewustzijn te beheersen. Dus onthechten wil zeggen; afstand nemen, het schild gebruiken. Om dit te bereiken moeten we veel weerstanden overwinnen. Het moet je niet kunnen schelen hoe andere mensen over je denken. Kijk maar eens hoe vaak je anders over jezelf denkt. Onthechten is een verworvenheid, verkregen door inzicht en niet door dwang. 

 

De verandering gaat enorm snel..

Kijk alleen maar eens hoe sporters gevolgd worden door media. Alles, maar dan ook alles wordt vastgelegd. Een traan wordt talloze keren herhaald. Steeds weer een confrontatie met jezelf.

Er wordt ons verteld en voorgedaan hoe wij moeten omgaan met de buitenwereld. Maar hoe ervaren wij dat zelf? Wat willen wij zelf?

Om jezelf te veranderen moet je oefenen, met beide benen stevig op de grond, met gezond verstand en eerlijk te zijn tegen jezelf. Je moet niet de competitiestrijd met anderen aangaan, maar beter worden dan jezelf. Niet pronken met andermans veren, maar je laten inspireren door andere mensen. Het leven is een grote ontdekkingsreis en een eindeloos avontuur. Heb je talent om op het hoogste niveau mee te doen, dan behoor je dat te koesteren.

Het leven is een groeiproces in het ontwikkelen naar een hoger bewustzijn: het zelfbewustzijn.

Geniet en hou het leven aangenaam!

 

Ben Middelkamp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.