Team

Gepubliceerd op 14 maart 2016 om 12:30

Wat mij vaak enorm verbaasd is dat er zoveel macht gegeven wordt aan voetbaltrainers. Zij bepalen de speelwijze, de tactiek en ook nog vaak de aankoop van nieuwe spelers.

 

De trainer roept om een nieuwe speler en de penningmeester trekt de portemonnee. Volgens mij moet het gaan om leiderschap, succesvol leiderschap! Wie is de leider van de organisatie? En die leider bouwt een team om zich heen. Alleen dan kun je een succesvolle organisatie opbouwen. Succes bereik je alleen met het ontwikkelen van teams. 

Een trainer is in de beleving van een leider niet meer dan een persoon in zijn team. En iedereen is onderdeel van het team; bestuur, trainer, coach, begeleider, materiaalman, de koffiejuffrouw, enz. Het team kent geen topspeler maar ook geen zwakke schakel. Scheidsrechter, grensrechters, publiek, tegenstander, pers, allen zijn ze onderdeel van het team. Alles wat bestaat, bestaat door samenwerken. 

 

Als leider van..

Een organisatie heb je een doel en een missie. Het doel is bijvoorbeeld een plaats bij de eerste vijf en een missie is dat je dat doel bereiken wilt met aanvallend voetbal, met veel passie, inzet en beleving. Dan moeten dat doel en de missie heilig zijn! Het gehele team draagt dit uit. Een trainer is niet meer dan een onderdeel van dat team en moet zich gewoon houden aan wat de organisatie wil. Nooit zeggen: het doel heiligt alle middelen. Dat zijn angstingrepen. Je wil tot de beste vijf van Nederland behoren? Dan zal een ieder die deel uitmaakt van het team professionaliteit moeten uitstralen. Het gaat om het creëren van faciliteiten, de juiste medewerkers, de juiste spelers en de trainer die daarbij past. 

 

Het teamproces betekent..

ook elkaar coachen, elkaar beter maken. Hoe ga je met elkaar om? Hoe spreek je elkaar aan?

Jezelf corrigeren en anderen corrigeren.

Ook mentaal sterker worden dan sterk. Dat is zelfbewustzijn. Zelf verantwoordelijk zijn, jezelf kunnen coachen en mondiger worden. Dat proces begint altijd bij jezelf.

Hoe kun je een ander vertrouwen als je jezelf niet vertrouwt? 

Hoe kun je een ander respecteren als je jezelf niet respecteert?

Het is een keuze. 

Een keuze die je als organisatie maakt. Omring je met succesvolle mensen die ook succesvol willen zijn. Kies ervoor om aan de top te staan. Kies je voor sport, doe het dan op een buitengewone manier. Kies je voor ondernemen, doe het dan op een buitengewone manier.

Dat heeft allemaal niks met geld te maken, wel met keuzes. 

 

Je moet willen samenwerken..

En niet willen werken met lastige mensen. Erger je niet, verwonder je alleen.

Wat er ook gebeurt, erger je niet. Laat het alleen verwondering wekken en probeer er nog van te leren ook. In het moderne leiderschap gaat het om strategie, inzet en mentaliteit. Ontwikkel een winnende mindset. Blijf je ontwikkelen en trainen als organisatie, anders verslap je.

De tijd, de verandering in denken en de enorm toenemende belangstelling van o.a. media en publiek gaan explosief snel. Daar moet je mee om leren gaan en daar behoor je als organisatie in mee te gaan. Je kunt gewoonweg niet succesvol zijn als er geen duidelijke strategie is, als er geen inzet, passie en beleving is en als je niet weet hoe je een winnende mindset creëert.

 

Eén voor allen, allen voor één!

 

Ben Middelkamp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.